Pęczak z pomarańczą i gruszką
Składniki:
- 1/2 szklanki pęczaku kujawskiego Melvit
- 2 gruszki
- łyżka masła klarowanego
- sok wyciśnięty z 1dużej pomarańczy
- 1 obrana pomarańcza
- szczypta utartej skórki pomarańczowej
- łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania pęczaku z pomarańczą i gruszką:
Pęczak przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam szklanką wody i gotuję aż wchłonie wodę.
Gruszki myję, jedną obieram ze skórki, z obu wycinam gniazda nasienne i kroję na średnie kawałki.
Ucieram odrobinę skórki pomarańczowej, wyciskam sok z jednej pomarańczy, drugą obieram i filetuję (czyi wycinam kawałki z błonki).
Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gruszki i kawałki pomarańczy zalewam sokiem z pomarańczy, posypuję cukrem, cynamonem, kardamonem, szczyptą utartej skórki i wstawiam na około 15-20 minut. Gotowe mieszam z pęczakiem i serwuję z listkami świeżej bazylii lub mięty.
Smacznego!