Pęczak z duszonym porem na maśle z tymiankiem
Składniki:
- 1/2 szklanki pęczaku kujawskiego Melvit
- duży por
- koperek lub średni fenkuł
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- świeży tymianek łyżeczka listków
- 1/4 łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
- kilka ziarenek czerwonego pieprzu
- większa szczypta różowej soli
Sposób przygotowania pęczaku z duszonym porem na maśle z tymiankiem:
Pęczak przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam szklanką wody i gotuję aż wchłonie wodę.
Pora, koperek, ew. fenkuł myję, obieram ze zbyt zgrubiałych części i kroję na pióra. Na patelni rozgrzewam masło klarowane z tymiankiem, wrzucam na patelnię pokrojony koperek lub fenkuł, kolendrę, pieprz i poszatkowanego pora. Podsmażam, dodaję sól, odrobinę wody i przykrywam żeby warzywa się poddusiły.
Pięknie miękkie mieszam z pęczakiem, posypuję rozgniecionym czerwonym pieprzem i gałązką tymianku. Proponuję zaserwować w miseczce, ciekawie prezentuje się w przeźroczystej grubej szklance.
Smacznego!