Jak zrobić paszteciki na wigilię

Paszteciki z grzybami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 100 g masła (roztopione i ostudzone)
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 150 g mąki pszennej tortowej MELVIT
  • 200 g mąki orkiszowej MELVIT
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • Dwie garście suszonych grzybów (moczonych całą noc)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 g kapusty kiszonej
  • Sól, pieprz, kminek do smaku
  • Pół szklanki bulionu lub wody
  • Jajko do posmarowania pasztecików

Sposób przygotowania pasztecików wigilijnych z grzybami:

Drożdże pokrusz do miski, rozetrzyj w cukrem, zalej ciepłym mlekiem i dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj i zostaw na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj resztę składników na ciasto i wyrabiaj w mikserze lub ręcznie do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz. Grzyby odciśnij z wody, posiekaj na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj grzyby i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie dorzuć opłukaną kapustę i smaż kolejne 5 minut, dopraw solą, pieprzem, kminkiem i sosem sojowym. Podlej bulionem lub wodą i gotuj aż płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy ciasto na paszteciki wigilijne wyrośnie podziel je na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na długi prostokąt. Wzdłuż każdego ułóż farsz, zwiń w rulon. Przełóż na blaszkę i potnij na 5 cm kawałki. Tak samo postąp z kolejnymi kawałkami ciasta. Posmaruj paszteciki roztrzepanym jajkiem, piecz 25 minut w 180 stopniach.

Paszteciki do barszczu wigilijnego gotowe. Smacznego!

Jak zrobić paszteciki na wigilię
Czas przygotowania:
50 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie