Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 450 g mąki z płaskurki Melvit
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3/4 łyżeczka soli
  • 3 żółtka
  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ok. 300 ml wody
  • jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania

Sposób przygotowania pasztecików z kapusta i grzybami:

Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy mlekiem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wsypujemy mąkę do dużej miski, dodajemy sól oraz rozczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem, dodajemy żółtka a po chwili masło (po kawałku) i wyrabiamy. W razie konieczności podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie kapustę płuczemy na sitku i kroimy drobniej. Cebulę kroimy na drobną kostkę, smażymy na oliwie do zarumienienia, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, oprószamy solą. Po 5-7 minutach dodajemy kapustę, cukier i sos sojowy – smażymy dalej 10 minut, następnie zalewamy wodą i smażymy aż płyn prawie całkowicie wyparuje. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na trzy części wzdłuż, wykładamy na każdą farsz i składamy tak by powstał rulon. Układamy wszystkie obok siebie na blasze z papierem do pieczenia, kroimy na małe prostokąty, smarujemy jajkiem i mlekiem. Pieczemy w 180 stopniach ok.25 minut.

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Czas przygotowania:
120 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie