Przepis na pasztet pieczarkowy z żółtą soczewicą

Pasztet pieczarkowy z żółtą soczewicą

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • ¾ szklanki żółtej soczewicy Melvit
  • 400 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pestek dyni, zmielonych w młynku
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania pasztetu pieczarkowego z żółtą soczewicą:

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy 8 minut. Uważajmy by się smażyły, a nie dusiły. Po tym czasie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Soczewicę gotujemy do miękkości. Studzimy. W misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.

Przepis na pasztet pieczarkowy z żółtą soczewicą
Czas przygotowania:
90 min
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie