Paszteciki z grzybami
Składniki:
- 100 g masła (roztopione i ostudzone)
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 250 ml lekko ciepłego mleka
- 150 g mąki pszennej tortowej MELVIT
- 200 g mąki orkiszowej MELVIT
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- Dwie garście suszonych grzybów (moczonych całą noc)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 g kapusty kiszonej
- Sól, pieprz, kminek do smaku
- Pół szklanki bulionu lub wody
- Jajko do posmarowania pasztecików
Sposób przygotowania pasztecików wigilijnych z grzybami:
Drożdże pokrusz do miski, rozetrzyj w cukrem, zalej ciepłym mlekiem i dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj i zostaw na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj resztę składników na ciasto i wyrabiaj w mikserze lub ręcznie do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz. Grzyby odciśnij z wody, posiekaj na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj grzyby i smaż przez ok. 5 minut. Po tym czasie dorzuć opłukaną kapustę i smaż kolejne 5 minut, dopraw solą, pieprzem, kminkiem i sosem sojowym. Podlej bulionem lub wodą i gotuj aż płyn odparuje. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy ciasto na paszteciki wigilijne wyrośnie podziel je na cztery części. Każdą z nich rozwałkuj na długi prostokąt. Wzdłuż każdego ułóż farsz, zwiń w rulon. Przełóż na blaszkę i potnij na 5 cm kawałki. Tak samo postąp z kolejnymi kawałkami ciasta. Posmaruj paszteciki roztrzepanym jajkiem, piecz 25 minut w 180 stopniach.
Paszteciki do barszczu wigilijnego gotowe. Smacznego!