Orzechowe Curry z żółtą soczewicą
Składniki:
- 3 łyżki żółtej soczewicy Melvit
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- ½ łyżeczki kuminu
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- Sól, pieprz
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 marchewka
- ½ cukinii
- 1 i ½ szklanki wody lub bulionu
- ½ szklanki mleka roślinnego
- Świeża kolendra
- 2 łyżki oliwy
- 1 saszetka Ryżu białego Melvit
Sposób przygotowania orzechowe curry z żółtą soczewicą:
W garnku rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Oprószamy solą i smażymy przez chwilę. Dodajemy czosnek, imbir i wszystkie przyprawy. Smażymy minutę, dodajemy soczewicę, po chwili wlewamy bulion i mleko. Gotujemy 10 minut. Dodajemy masło orzechowe oraz marchewkę. Gotujemy kolejne 10 minut. W razie konieczności możemy podlać wodą. Wrzucamy cukinię i gotujemy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane świeżą kolendrą.