Muffinki z quinoa, cukinią i papryką
Składniki:
- 1/4 cukinii
- 30 g sera cheddar
- 1/3 czerwonej papryki
- 2 jajka
- 1/2 ząbka czosnku, startego
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej cebulki
- Trendy Lunch Single z Quinoa Trio
Sposób przygotowania muffinek z quinoa, cukinią i papryką:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szpinak umyć i osuszyć, posiekać. Cukinię oraz ser kozi zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w małą kosteczkę.
W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodać szpinak, cukinię, ser kozi oraz paprykę, wymieszać widelcem.
Cztery kokilki (lub cztery wgłębienia w formie do muffinów) natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą, piec przez 15 minut. Można też użyć silikonowych foremek bez natłuszczania.