• Partner strategiczny:

Babeczki bezglutenowe z gruszką, suszonymi wiśniami, tymiankiem i migdałami

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 7 łyżek mąki ryżowej Melvit
  • dwa dojrzałe banany
  • 1 średnia gruszka
  • garść suszonych wiśni
  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • łyżka gniecionych migdałów
  • 2 łyżki odwary z siemienia lnianego
  • czubata łyżka oleju kokosowego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżkę świeżych listków tymianku
  • szczypta różowej soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia z kamieniem winnym (lub zwykły)

Jak przygotować:

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni.

Banany obieram, gniotę je widelcem w misce. Gruszkę obieram i ucieram na tarce (grube oka). Olej kokosowy delikatnie ogrzewam – całość mieszam z bananami, dodaję suszone wiśnie, odwar z siemienia lnianego, mąkę ryżową, mąkę migdałową, migdały, proszek do pieczenia, gałkę, sól i listki tymianku. Całość mieszam na jednolitą masę.

Formę do babeczek smaruję olejem kokosowym, przekładam ciasto i piekę przez około 20-30 minut aż się ładnie zarumienią. Upieczone wykładam na chwilę do przestygnięcia, podaję z kubkiem gorącego mleka migdałowego na śniadanie.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak