• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Ciasteczka owsiane z dynią, idealne do pracy albo szkoły

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 8 łyżek płatków owsianych Melvit
  • 1/4 uduszonej dyni hokkaido (ta została mi z poprzedniego dnia)
  • czubata łyżka jasnej tahini
  • sok z 1 pomarańczy
  • łyżka ulubionych orzechów, pokrojonych na mniejsze części
  • łyżka białej morwy lub rodzynek czy pokrojonych, suszonych śliwek
  • pół łyżki masła klarowanego lub innego oleju
  • łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea lub po prostu korzennej mieszanki przypraw

Jak przygotować:

Dynię rozcieram łyżką w misce na gładką masę, dodaję przyprawy, sok z pomarańczy, tahinę, syrop klonowy, masło, orzechy, suszone owoce i płatki owsiane Melvit. Wszystko razem mieszam dokładnie, smakuję – tu trzeba uważać bo już smakuje obłędnie, jeśli trzeba dodaję więcej masali lub syropu. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, masę wykładam na wyłożoną papierem blachę formując ulubiony kształt ciastek i wstawiam do pieca na około 20 minut – tu akurat wykorzystałam blachę do pieczenia  magdalenek. Dobrze upieczone powinny być chrupiące z wierzchu i lekko miękkie w środku, w pięknym orzechowym kolorze. Podaję je z gorącym mlekiem lub z roślinnym mango lassi

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe