Melvit
Mąka mazowiecka poznańska typ 500 1 kg
- Gramatura: 1 kg
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 10
- na warstwie: 120
- na palecie: 960
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1457 kJ / 343 kcal
- Białko:10 g
- Błonnik:2,3 g
- Węglowodany: 72 g
- Tłuszcze:1,2 g
Opis:
Mąka poznańska – tradycja na talerzu
Mąka poznańska typ 500 jest wyjątkowo popularna w tradycyjnej polskiej kuchni. Nie bez powodu. Jej uniwersalność i doskonałe właściwości piekarnicze sprawiają, że znajduje zastosowanie w wielu klasycznych przysmakach.
Mąka poznańska typ 500 – specjał polskiej kuchni
Mąka poznańska 500 nie bez powodu jest powszechnie stosowana w tradycyjnej kuchni. Jako mąka pszenna o średnim stopniu przemiału, jest nieco mniej intensywnie biała niż mąki niższych typów (np. mąka tortowa typ 450), jednak jest bardziej odżywcza. Jest także z kolei jaśniejsza od mąk o wyższym typie (np. typu 750 lub 2000). Z uwagi na fakt, że mąka poznańska charakteryzuje się dużą kleistością, gwarantuje sukces w przygotowaniu tradycyjnych dań typu pierogi, kluski, kopytka, a także wypieki typu chleb, bułki czy też spód do klasycznej pizzy. Średni stopień przemiału sprawia także, mąka pszenna poznańska typ 500 ma doskonałą teksturę, która wpływa na delikatność i puszystość wypieków. Warto też podkreślić, że mąka mazowiecka poznańska jest produkowana z wyselekcjonowanych ziaren pszenicy, co gwarantuje wysoką jakość wypieków.
Mąka poznańska – gwarant jakości i delikatności potraw
Mąka poznańska jest ceniona w polskiej kuchni za swoją wyjątkową jakość i zdolność do nadawania potrawom delikatnej tekstury. Ten uniwersalny specjał cechuje się doskonałą konsystencją, która wpływa na puszystość i lekkość przygotowywanych dań, co jest kluczowe w przypadku ciast drożdżowych, chleba czy naleśników. Wszechstronność tej mąki polega na tym, że niekiedy potrzebujesz dwóch jej łyżek do zagęszczenia sosu, innym razem dwóch szklanek na szybkie ciasto typu murzynek. Za każdym jednak razem masz pewność wysokiej jakości mąki poznańskiej Melvit, którą warto zawsze mieć w domowej spiżarce. Najlepiej w zapasie.
Mąka poznańska na słono i na słodko
Mąka poznańska ma ugruntowaną pozycję w polskiej kuchni, będąc podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych przepisów. Dzięki swojej uniwersalności mąka poznańska to doskonały wybór zarówno w przypadku słonych, jak i słodkich potraw. W wersji wytrawnej doskonale nadaje się do przygotowania ciasta na pierogi i kopytka. Idealnie pasuje także do pieczenia chleba i bułek, nadając im lekkości i puszystości. Mąka poznańska świetnie sprawdzi się również jako zagęstnik zup i sosów, nadając im pożądaną konsystencję. Spektrum zastosowania mąki poznańskiej sięga także słodkich wypieków typu ciasta, babeczki, biszkopty czy drożdżówki, a także placki i naleśniki, które dzięki niej zyskują delikatną strukturę, sprawiającą, że są jeszcze smaczniejsze.