Lunch w słoiku z hummusem buraczanym
Składniki:
- 1 saszetki Tredny Lunch z burakiem i czosnkiem niedźwiedzim
- Rukola
- 1 szklanka cieciorki Melvit
- 1 ugotowany lub upieczony mały burak
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania lunchu w słoiku z hummusem buraczanym:
Cieciorkę moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy i dokładnie płuczemy. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ok 60 minut. Odcedzamy i studzimy. W blenderze umieszczamy ugotowane ziarna, buraka, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę oraz wodę. Miksujemy wszystko dokładnie, na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Hummus powinien być puszysty, niezbyt zwarty. Układamy na dno słoika. Następnie wykładamy ugotowaną mieszankę TL z burakiem, zwieńczamy świeżą rukolą
Do podania:
oliwa, natka pietruszki, sezam