Przepis Kuskus zapiekany z kwaśnym jabłkiem i gruszką

Kuskus zapiekany z kwaśnym jabłkiem i gruszką

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus Melvit
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża gruszka
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka rodzynek
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • świeży majeranek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • garść utartych migdałów

Sposób przygotowania kuskusu zapiekanego z kwaśnym jabłkiem i gruszką:

Mleko zagotowuję z rodzynkami i cynamonem. Kuskus myję na sicie, przekładam do miski i zalewam gorącym mlekiem, zostawiam pod przykryciem na około 15 minut. Jabłko i gruszkę dokładnie myję, przekrawam na pół, wykrawam gniada nasienne i kroję ze skórką na małe kawałki i mieszam z kuskusem. Nastawiam piekarnik na około 180 stopni. Pozostałe masło mieszam z cukrem i migdałami. Smaruję niewielkie żaroodporne naczynie masłem, wykładam kuskus wymieszany z owocami, posypuję po wierzchu wymieszanymi migdałami i wstawiam do piekarnika na 20 minut. Podaję posypane listkami majeranku.

Smacznego!

Przepis Kuskus zapiekany z kwaśnym jabłkiem i gruszką
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy