Kuskus zapiekany z kwaśnym jabłkiem i gruszką
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus Melvit
- 1 kwaśne jabłko
- 1 duża gruszka
- szczypta cynamonu
- łyżeczka rodzynek
- 1 szklanka mleka ryżowego
- świeży majeranek
- 2 łyżki masła klarowanego
- łyżka cukru trzcinowego
- garść utartych migdałów
Sposób przygotowania kuskusu zapiekanego z kwaśnym jabłkiem i gruszką:
Mleko zagotowuję z rodzynkami i cynamonem. Kuskus myję na sicie, przekładam do miski i zalewam gorącym mlekiem, zostawiam pod przykryciem na około 15 minut. Jabłko i gruszkę dokładnie myję, przekrawam na pół, wykrawam gniada nasienne i kroję ze skórką na małe kawałki i mieszam z kuskusem. Nastawiam piekarnik na około 180 stopni. Pozostałe masło mieszam z cukrem i migdałami. Smaruję niewielkie żaroodporne naczynie masłem, wykładam kuskus wymieszany z owocami, posypuję po wierzchu wymieszanymi migdałami i wstawiam do piekarnika na 20 minut. Podaję posypane listkami majeranku.
Smacznego!