Kulebiak z Trendy Lunch z kapustą i grzybami
Składniki:
- 350 g mąki z samopszy Melvit + do podsypania
- 150 ml wody
- 85 ml ciepłego mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 40 g suszonych grzybów (moczonych w wodzie przez noc)
- 1/2 saszetki TL z kapustą i grzybami
- sól, pieprz
- siemię lniane lub słonecznik do posypania
Sposób przygotowania kulebiaków z Trendy Lunch z kapustą i grzybami:
Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub oliwy, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż na dużym ogniu ok 5 minut. Wsyp na patelnię Trendy Lunch, zalej 1/3 wody, wymieszaj i gotuj. Gdy woda wyparuje dolej kolejne 1/3, po czym w razie potrzeby powtórz dolanie ostatniej części. Gotuj do miękkości, dopraw do smaku. Odstaw farsz do ostygnięcia.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj mleko i dwie łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, olej, wodę i sól. Wyrabiaj najlepiej hakiem miksera. W razie konieczności podsyp mąką by ciasto się nie kleiło. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj je, posmaruj delikatnie olejem, wyłóż farsz i zwiń w rulon. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym. Piecz 45 minut w 180 stopniach.