Kulebiak z Trendy Lunch z kapustą i grzybami przepis

Kulebiak z Trendy Lunch z kapustą i grzybami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 350 g mąki z samopszy Melvit + do podsypania
  • 150 ml wody
  • 85 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 40 g suszonych grzybów (moczonych w wodzie przez noc)
  • 1/2 saszetki TL z kapustą i grzybami
  • sól, pieprz
  • siemię lniane lub słonecznik do posypania

Sposób przygotowania kulebiaków z Trendy Lunch z kapustą i grzybami:

Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju lub oliwy, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Smaż na dużym ogniu ok 5 minut. Wsyp na patelnię Trendy Lunch, zalej 1/3 wody, wymieszaj i gotuj. Gdy woda wyparuje dolej kolejne 1/3, po czym w razie potrzeby powtórz dolanie ostatniej części. Gotuj do miękkości, dopraw do smaku. Odstaw farsz do ostygnięcia.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj mleko i dwie łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj rozczyn, olej, wodę i sól. Wyrabiaj najlepiej hakiem miksera. W razie konieczności podsyp mąką by ciasto się nie kleiło. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj je, posmaruj delikatnie olejem, wyłóż farsz i zwiń w rulon. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kminkiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym. Piecz 45 minut w 180 stopniach.

Kulebiak z Trendy Lunch z kapustą i grzybami przepis
Czas przygotowania:
80 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie