Przepis na kotleciki z czerwonej soczewicy i pieczarek

Kotleciki z czerwonej soczewicy i pieczarek

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • ½ cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek
  • Garść natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • Słodka papryka, kurkuma, sól i pieprz do smaku
  • Bułka tarta do obtoczenia

Sposób przygotowania kotlecików z czerwonej soczewicy i pieczarek:

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1:2 do momentu aż będzie miękka i wchłonie wodę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy posiekaną drobno cebulę, oprószamy solą i smażymy przez chwilę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię do cebuli i smażymy jeszcze 5-10 minut. Studzimy. W misce mieszamy ostudzoną i odsączoną soczewicę, pieczarki, posiekany czosnek i natkę, jajko oraz przyprawy. Mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Masa powinna być dość zwarta, ale może się kleić do rąk, by tak się nie działo możemy dłonie lekko nasmarować olejem. Formujemy małe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy do sałatki, ziemniaków lub jako burgery. W każdej wersji sprawdzą się doskonale.

Przepis na kotleciki z czerwonej soczewicy i pieczarek
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie