Przepis na kotleciki szpinakowo-jaglane

Kotleciki szpinakowo-jaglane

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej Melvit
  • 2 spore garście świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula lub szalotka
  • 2-3 łyżki mąki lub bułki tartej
  • ¼ szklanki oleju
  • Sól, pieprz, kurkuma do smaku

Sposób przygotowania kotlecików szpinakowo-jaglanych:

Kaszę prażymy na suchej patelni, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do momentu wchłonięcia płynu. Odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak siekamy drobno, podobnie cebulę i czosnek. Dodajemy do kaszy jaglanej razem z olejem, przyprawami i bułką tartą. Wyrabiamy ręką by utworzyła się dość zawarta masa. W dłoniach posmarowanych olejem formujemy kotleciki, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia możemy obrócić kotleciki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. miksem sałat i pieczonymi batatami.

Przepis na kotleciki szpinakowo-jaglane
Czas przygotowania:
45 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie