Przepis na kotleciki z bobu

Kotleciki z bobu

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 250 g ugotowanego bobu
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki kolendry
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Do podania: miks sałat

Sposób przygotowania kotlecików z bobu:

Kaszę jaglaną prażymy w garnku na sucho, uważamy żeby się nie przypaliła. Zalewamy wodą (2,5 szklanki) i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Do kaszy dodajemy obrany bób i miksujemy blenderem ręcznym. Do masy dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, natkę oraz doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i sosem sojowym. Mieszamy, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Masa powinna być dość zwarta by można było ulepić kotlety, w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej lub 1 łyżkę mąki orkiszowej. Obtaczamy kotlety w bułce i smażymy na oleju. Podajemy na miksie sałat.

Przepis na kotleciki z bobu
Czas przygotowania:
30 min
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie