Kaszi z pieczonym pstrągiem i ogórkami kiszonymi
- 1 upieczony pstrąg
- 100 g kaszy jęczmiennej mazurskiej Melvit
- 2 ogórki kiszone
- 0,5 doniczki szczypiorku/ew liście sałaty
- 2 łyżki majonezu
- 4 płaty wodorostów nori
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
Sposób przygotowania kaszi z pieczonym pstrągiem i ogórkami kiszonymi:
1. Kaszę kilkakrotnie płuczemy zimną wodą.
2. Gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie na półsypko.
3. Ocet mieszamy z cukrem i doprawiamy tą mieszanką ugotowaną kaszę.
4. Rybę obieramy ze skóry i ości tak, by zostało samo mięso. Ogórki kroimy w zapałkę.
5. Wodorosty układamy na macie bambusowej i namoczonymi rękami układamy na nich ok. centymetrową warstwę kaszy. Od góry i od dołu zostawiamy margines ok. 3 cm tak, by wodorosty mogły się skleić – podobnie jak przy robieniu maki sushi.
6. Kaszę lekko dociskamy i rozsmarowujemy na niej odrobinę majonezu.
7. Następnie układamy na niej pieczoną rybę, ogórek i szczypiorek.
8. Wodorosty zwijamy w rulon przy pomocy maty bambusowej i mocno dociskamy, by całość się skleiła.
9. Tak zwinięty walec kroimy na mniejsze kawałki szerokości kilku centymetrów. Podajemy z ulubionymi dipami. Kaszi dobrze komponuje się np. z domowym sosem tatarskim.