Kasza jaglana z pieczonymi warzywami i podsmażką
Składniki:
- filiżanka kaszy jaglanej Melvit
- dwie marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 1/4 małej główki czerwonej kapust
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypta utartej skórki z cytryny
- połowa gruszki
- płaska łyżeczka cukru brązowego lub syropu klonowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami i podsmażką:
Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Z kapusty wykrawam stwardniałą część. Wszystko mieszam z łyżką masła klarowanego, posypuję pieprzem, solą, skórką cytrynową i układam kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piekę przez 30-40 minut. Można początkowo piec pod przykryciem.
Kaszę jaglaną przepłukuję na gęstym sicie wrzątkiem, podprażam na odrobinie masła klarowanego i zalewam dwiema filiżankami wody. Gotuję aż wchłonie całą wodę, odstawiam pod przykryciem.
Gruszkę kroję na ćwiartki. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego i podsmażam kawałki na dużym ogniu żeby się przyrumieniły. Pod koniec dodaję łyżeczkę cukru lub syropu klonowego, szczyptę pieprzu i soli. Przesmażam chwilkę i zdejmuję rumiane kawałki z patelni.
Do słoika lub na talerz wykładam kaszę jaglaną, upieczone warzywa i podsmażoną gruszkę. Można polać odrobiną tłuszczu z pieczenia. Pięknie wygląda z listkami świeżego tymianku albo bazylii greckiej.