Kasza gryczana z orzechami
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej Melvit
- 1 jajko
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- 80 g orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła klarowanego
- cebula
- 2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku / ew. suszonego
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Sposób przygotowania kaszy gryczanej z orzechami:
Kaszę zatrzyj* z lekko ubitym jajkiem. Wsyp do rozgrzanego rondla i chwilkę upraż. Po ok. 2 minutach wlej 2 szklanki wrzątku , dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem według uznania. Przykryj i ugotuj na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę. Zdejmij garnek z ognia, zawiń w koc i odstaw na 10-20 minut. W tym czasie podsmaż orzechy na połowie masła ciągle mieszając. W rondlu rozgrzej pozostałą część masła z oliwą i na małym ogniu zeszklij posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodaj kaszę, orzechy włoskie i natkę, dopraw do smaku solą i pieprzem.
*Zacieranie jajem ma na celu wytworzenie otoczki białkowej na rozdrobnionych ziarnach kaszy. Białko, które się zetnie podczas gotowania zapobiega sklejaniu się ziaren kaszy.
Smacznego!