Jaglanka ze śliwkami i bazylią
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta kardamonu
- szczypta różowej soli
- 10 dojrzałych śliwek
- 4-5 obranych, świeżych orzechów włoskich
- 1/2 łyżki syropu klonowego lub innego dobrego słodu
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania jaglanki ze śliwkami i bazylią:
Śliwki myję, kroję na pół i wyciągam pestkę.
Kaszę jaglaną przelewam na sicie, podprażam na połowie masła klarowanego, dodaję szczyptę kardamonu, soli i śliwki. Całość razem przesmażam, zalewam pełną szklanką gorącej wody i gotuję aż kasza będzie miękka. Zestawiam garnek z ognia i nakrywam pokrywką.
Orzechy włoskie wyciągam z łupinek i delikatnie rozgniatam lub kroję na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam orzechy, dodaję syrop klonowy i chwilę podsmażam.
Na miseczkę wykładam porcję kaszy ze śliwkami, polewam podprażonymi orzechami i dekoruję świeżą bazylią.
Smacznego!