Przepis na hummus klasyczny

Hummus klasyczny

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka cieciorki Melvit
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania hummusu klasycznego:

Do podania:

oliwa, natka pietruszki, sezam

Przygotowanie:

Cieciorkę moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy i dokładnie płuczemy. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ok 60 minut. Odcedzamy i studzimy. W blenderze umieszczamy ugotowane ziarna, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę oraz wodę. Miksujemy wszystko dokładnie, na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Hummus powinien być puszysty, niezbyt zwarty. Pastę polewamy obficie oliwą i posypujemy sezamem lub pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Przepis na hummus klasyczny
Czas przygotowania:
120 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie