• Partner strategiczny:

Galettes z porem i serem pleśniowym

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej Melvit
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • ½ łyżeczki woli
  • 3 łyżki masła klarowanego (roztopione i ostudzone)
  • 1 duży por
  • 100 g sera typu camambert
  • Szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Jajka, mleko i wodę roztrzepujemy. Dodajemy mąkę i sól i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy przestudzone masło i mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie pora dokładnie myjemy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pora oprószonego solą przez ok 5 minut, następnie podlewamy delikatnie wodą, przykrywamy i dusimy ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Odkładamy. Ciasto na naleśniki mieszamy i smażymy naleśniki –  z podanych proporcji wyjdzie ok. 5 sztuk. Naleśniki możemy usmażyć wcześniej. Gdy już mamy gotowe, na patelni składziemy jednego naleśnika, nakładamy na środek połowę nadzienia  z pora  oraz 4-5 plasterków sera. Składamy naleśnika z każdej strony po kawałku, tak by trochę nadzienia było widoczne na środku. Smażymy chwilę pod przykryciem do rozpuszczenia sera. Podajemy ze szczypiorkiem.

Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe