Socca przepis

Socca – naleśniki z mąki z cieciorki

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z cieciorki Melvit
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta soli
  • 1 duża cukinia
  • ½ szklanki bułki tartej ( zamiast bułki można wykorzystać sezam, konopie lub siemię lniane)
  • 1 jajko
  • pieprz, sól, bazylia
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania Socca- naleśniki z mąki z cieciorki:

Składniki na naleśniki mieszamy dokładnie w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Odkładamy na bok. Cukinię kroimy na frytki, jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy przyprawy. Na osobny talerz wsypujemy bułkę tartą. Cukinię obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Podajemy zawinięte w naleśniki w towarzystwie sosu jogurtowego.

Socca przepis
Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie