Galettes z porem i serem pleśniowym
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej Melvit
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- ½ łyżeczki woli
- 3 łyżki masła klarowanego (roztopione i ostudzone)
- 1 duży por
- 100 g sera typu camambert
- Szczypiorek do podania
Sposób przygotowania Galettes z porem i serem pleśniowym:
Jajka, mleko i wodę roztrzepujemy. Dodajemy mąkę i sól i dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy przestudzone masło i mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. W tym czasie pora dokładnie myjemy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy pora oprószonego solą przez ok 5 minut, następnie podlewamy delikatnie wodą, przykrywamy i dusimy ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Odkładamy. Ciasto na naleśniki mieszamy i smażymy naleśniki – z podanych proporcji wyjdzie ok. 5 sztuk. Naleśniki możemy usmażyć wcześniej. Gdy już mamy gotowe, na patelni składziemy jednego naleśnika, nakładamy na środek połowę nadzienia z pora oraz 4-5 plasterków sera. Składamy naleśnika z każdej strony po kawałku, tak by trochę nadzienia było widoczne na środku. Smażymy chwilę pod przykryciem do rozpuszczenia sera. Podajemy ze szczypiorkiem.