Melvit
Fasola biała drobna 400 g
- Gramatura: 400 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 15
- na warstwie: 144
- na palecie: 1008
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1290 kJ / 306 kcal
- Białko:20 g
- Błonnik:19 g
- Węglowodany:45 g
- Tłuszcze:0,9 g
Opis:
Melvit poleca. Fasola biała drobna
Drobna biała fasola, należąca do roślin strączkowych, dostarcza naszemu organizmowi wiele wartościowych składników odżywczych, których w swojej codziennej diecie nie możemy pominąć. Podobnie jak inne rośliny tego typu, jest doskonałym źródłem białka, a co za tym idzie, jej regularne spożywanie korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy, poprawiając koncentrację i pamięć. Co więcej, mimo swojej kaloryczności, fasola drobna biała stanowi jeden z podstawowych składników diety wegetariańskiej, uzupełniając braki spowodowane eliminacją produktów mięsnych.
Jesteś ciekaw, co jeszcze kryje w sobie drobna biała fasola? Poznaj ją od kuchni!
Biała fasola – wartości odżywcze
Fasola biała, co nikogo specjalnie nie dziwi, jest bardzo zdrowa. Skrywa w sobie łatwo przyswajalne i wartościowe białko, główny budulec organizmu człowieka. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Co więcej, biała fasola zawiera dużą ilość węglowodanów i minerałów (potas, magnez, wapń i żelazo), a także ma niski indeks glikemiczny. Czynniki te sprawiają, że świetnie sprawdzi się jako produkt wspierający odchudzanie czy oczyszczanie organizmu.
Mimo swojej kaloryczności (306 kcal/100 g) oraz ciężkostrawności, drobna biała fasola jest również bardzo odżywcza. Wystarczy, że nauczymy się odpowiednio ją przygotowywać, a kłopot z uciążliwymi wzdęciami zniknie.
Warto wiedzieć: spożywanie fasoli białej w ciąży nie jest zabronione i powinno być zależne jedynie od samopoczucia przyszłej mamy. Jeżeli stan błogosławiony przebiega w sposób książkowy, nie ma większych przeciwwskazań do tego, aby włączyć produkt do codziennej diety. Co więcej, jedzenie drobnej fasoli przyniesie kobiecie ciężarnej wiele korzyści – podniesie ilość pełnowartościowego białka, błonnika, oraz składników niezbędnych w okresie wzrostu płodu – witaminy B11, żelaza oraz wapnia.
Superprodukt, którego nie możesz pominąć. Właściwości fasoli białej
Fasola biała drobna, jak inne warzywa strączkowe, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i codziennie funkcjonowanie. Jej stosowanie nie tylko zwiększy naszą odporność i poprawi metabolizm, ale również pomoże osiągnąć wiele innych, pozytywnych efektów. Wśród nich wyróżniamy:
- usprawnienie pracy układu pokarmowego i nerwowego;
- regulację pracy układu moczowego;
- poprawę pracy układu krążenia;
- obniżenie poziomu cholesterolu;
- hamowanie powstawania komórek rakowych,
- zapobieganie przedwczesnemu starzeniu się skóry;
- wzmocnienie zębów i kości;
- wspomaganie regeneracji i magazynowania energii.
Ponadto, fasola biała drobna wspiera również proces odchudzania. Spożywana w odpowiednich ilościach oraz po prawidłowej obróbce termicznej jest zatem produktem, którego w naszym codziennym jadłospisie zabraknąć nie powinno.
Fasola drobna biała – przygotowanie i zastosowanie kulinarne
Aby ugotować drobną fasolę, należy:
- namoczyć ziarna w zimnej wodzie (najlepiej około 12 godzin przed obróbką termiczną);
- odcedzić i opłukać wrzącą wodą;
- gotować na małym ogniu przez około 60 minut (nie solić!).
A co z zastosowaniem produktu?
W Polsce fasola biała drobna najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania zup, fasolowej, fasolki po bretońsku, sałatek czy przystawek. Z powodzeniem możemy także użyć tego warzywa strączkowego do wszelkiego rodzaju farszy, wzbogacając ich smakiem tortillę czy słynne meksykańskie burrito.
Chcesz więcej przepisów na danie z fasoli drobnej białej? Zajrzyj w naszą zakładkę – a nuż znajdziesz coś dla siebie!