Drożdżowe ciasto makowe
Składniki:
- 160 g mąki orkiszowej MELVIT
- 120 g mąki pszennej tortowej MELVIT
- 130 ml mleka
- 7 g suszonych drożdży
- 50 g cukru kokosowego
- 1 jajko
- 25 g masła (roztopione i ostudzone)
- szczypta soli
- 200 g masy makowej
- 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania drożdżowego ciasta makowego:
Mąki umieść w misce, dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj jajko, masło i mleko. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na duży, cienki prostokąt. Wysmaruj masą makową i zwiń w rulon. Szeroką keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej rulon zwijając go w literę „S”. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 50-60 minut w 180 stopniach.