• Partner strategiczny:

Czekoladowe trufle owsiane ze szczyptą chili i musem malinowym

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych Melvit
  • dwie łyżki migdałów w płatkach
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • łyżeczka nasion chia
  • szklanka mleka pralinowego
  • 4 czubate łyżki kakao gorzkiego
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • większa szczypta chili
  • szczypta soli różowej
  • Sos:
  • 3 szklanki świeżych malin
  • świeże liście bazylii
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Jak przygotować:

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, nasiona chia i mleko pralinowe. Mieszając trzepaczką wsypujemy kakao i chili aż powstanie jednolita masa. Zestawiamy z ognie, dodajemy płatki owsiane , migdały sól i mieszamy. W dłoniach formujemy niewielkie kuleczki i odkładamy do przestygnięcia. Maliny miksuję blenderem, dodaję pieprz i przecieram przez gęste sito. Trufle podajemy z odrobiną musu malinowego i bazylią.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy