Przepis na trufle daktylowo-migdałowe

Trufle daktylowo-migdałowe

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

100 g płatków owsianych Melvit

200 g daktyli suszonych

2 pomarańcze

120 g migdałów (lub innych orzechów)

1 łyżka kakao

50 g gorzkiej czekolady

Kakao lub zmiksowane orzechy do obtoczenia 

Sposób przygotowania trufli daktylowo-migdałowych:

Daktyle kroimy na małe kawałki i wrzucamy do rondelka. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę i zostawiamy, następnie z obu wyciskamy sok i zalewamy daktyle (nie martwcie się jeśli ledwo je zakryje, tak ma być). Gotujemy na małym ogniu ok. 3-5 minut mieszając co chwilę i pilnując by się nie przypaliły. Gdy już daktyle będą się rozpadać odstawiamy do wystygnięcia. Migdały, płatki i kakao miksujemy razem na drobno i przesypujemy do miski. Daktyle miksujemy na gładko i dodajemy do miski z orzechami. Czekoladę siekamy na kawałeczki i dodajemy do miski razem z otartą skórką z pomarańczy, wszystko dokładnie mieszamy łyżką a się ładnie połączy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i  obtaczamy w kakao i/lub orzechach.

Przepis na trufle daktylowo-migdałowe
Czas przygotowania:
30
Ilość porcji:
8
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie