Czekoladowe trufle owsiane ze szczyptą chili i musem malinowym
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych Melvit
- dwie łyżki migdałów w płatkach
- 4 łyżki masła klarowanego
- łyżeczka nasion chia
- szklanka mleka pralinowego
- 4 czubate łyżki kakao gorzkiego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- większa szczypta chili
- szczypta soli różowej
- Sos:
- 3 szklanki świeżych malin
- świeże liście bazylii
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania czekoladowych trufli owsianych ze szczyptą chili i musem malinowym:
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, nasiona chia i mleko pralinowe. Mieszając trzepaczką wsypujemy kakao i chili aż powstanie jednolita masa. Zestawiamy z ognie, dodajemy płatki owsiane , migdały sól i mieszamy. W dłoniach formujemy niewielkie kuleczki i odkładamy do przestygnięcia. Maliny miksuję blenderem, dodaję pieprz i przecieram przez gęste sito. Trufle podajemy z odrobiną musu malinowego i bazylią.