Curry dyniowe z czerwoną soczewicą
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki czerwonej soczewicy Melvit
- ½ małej dyni hokkaido
- 200 ml mleka kokosowego
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- Sól, pieprz
- Do podania: 1 dojrzałe awokado, natka pietruszki lub kolendra, jogurt naturalny.
Sposób przygotowania curry dyniowego z czerwoną soczewicą:
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej razem z kminem i oprószamy dodatkowo solą. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy czosnek oraz pastę curry i smażymy dalej. Po chwili dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz soczewicę, podlewamy passatą oraz mlekiem kokosowym. Gotujemy do czasu aż dynia i soczewica będą miękkie. Pilnujemy by soczewicy nie wchłonęła całości płynu, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokrojonym w kostkę awokado, kolendrą lub natką oraz jogurtem naturalnym.