• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Chrupiące tapas z rzodkiewki i kolorowej quinoa

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

Jak przygotować:

Liście sałaty myję i osuszam papierem kuchennym. Rzodkiewki myję i kroję na plastry. Orzechy nieco szatkuję na desce. Łyżkę syropu klonowego mieszam w małej miseczce z wyciśniętym sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam orzechy, przyprawę masalę i pokrojone rzodkiewki. Przesmażam szybko na wyższym ogniu, aż orzechy lekko zbrązowieją, polewam łyżką syropu klonowego, mieszam i zdejmuję z ognia. 

Na umyte, niewielkie liście wykładam jogurt kokosowy, ugotowaną Quinoa trio, rzodkiewki z orzechami i polewam wszystko mieszanką syropu z sokiem z cytryny. Oczywiście możesz użyć miodu, jeśli lubisz. Na koniec łódeczki posypuję roztartą, suszoną maliną albo utartym czerwonym pieprzem dla równowagi i lepszego trawienia. To świetna przekąska albo chrupiący starter dla nieoczekiwanych gości.

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe