Chrupiące tapas z rzodkiewki i kolorowej quinoa
Składniki:
- dwie czubate łyżki Quinoa Trio ugotowanego w tłoczonym soku (mnie zostało z brukselki na słodko)
- 4-5 rzodkiewek
- 5-6 liści sałaty rzymskiej
- 1/2 szklanki jogurtu kokosowego lub innego roślinnego
- łyżka poszatkowanych orzechów laskowych (lub innych)
- 1/2 łyżeczki korzennej przyprawy masala tea
- płaska łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 2 łyżki syropu klonowego
- łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie utarte suszone maliny
Sposób przygotowania chrupiących tapas z rzodkiewki i kolorowej quinoa:
Liście sałaty myję i osuszam papierem kuchennym. Rzodkiewki myję i kroję na plastry. Orzechy nieco szatkuję na desce. Łyżkę syropu klonowego mieszam w małej miseczce z wyciśniętym sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam orzechy, przyprawę masalę i pokrojone rzodkiewki. Przesmażam szybko na wyższym ogniu, aż orzechy lekko zbrązowieją, polewam łyżką syropu klonowego, mieszam i zdejmuję z ognia.
Na umyte, niewielkie liście wykładam jogurt kokosowy, ugotowaną Quinoa trio, rzodkiewki z orzechami i polewam wszystko mieszanką syropu z sokiem z cytryny. Oczywiście możesz użyć miodu, jeśli lubisz. Na koniec łódeczki posypuję roztartą, suszoną maliną albo utartym czerwonym pieprzem dla równowagi i lepszego trawienia. To świetna przekąska albo chrupiący starter dla nieoczekiwanych gości.