Przepis na tapas z rzodkiewki i kolorowej quinoa

Chrupiące tapas z rzodkiewki i kolorowej quinoa

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • dwie czubate łyżki Quinoa Trio ugotowanego w tłoczonym soku (mnie zostało z brukselki na słodko)
  • 4-5 rzodkiewek
  • 5-6 liści sałaty rzymskiej
  • 1/2 szklanki jogurtu kokosowego lub innego roślinnego 
  • łyżka poszatkowanych orzechów laskowych (lub innych)
  • 1/2 łyżeczki korzennej przyprawy masala tea
  • płaska łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie utarte suszone maliny

Sposób przygotowania chrupiących tapas z rzodkiewki i kolorowej quinoa:

Liście sałaty myję i osuszam papierem kuchennym. Rzodkiewki myję i kroję na plastry. Orzechy nieco szatkuję na desce. Łyżkę syropu klonowego mieszam w małej miseczce z wyciśniętym sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam orzechy, przyprawę masalę i pokrojone rzodkiewki. Przesmażam szybko na wyższym ogniu, aż orzechy lekko zbrązowieją, polewam łyżką syropu klonowego, mieszam i zdejmuję z ognia. 

Na umyte, niewielkie liście wykładam jogurt kokosowy, ugotowaną Quinoa trio, rzodkiewki z orzechami i polewam wszystko mieszanką syropu z sokiem z cytryny. Oczywiście możesz użyć miodu, jeśli lubisz. Na koniec łódeczki posypuję roztartą, suszoną maliną albo utartym czerwonym pieprzem dla równowagi i lepszego trawienia. To świetna przekąska albo chrupiący starter dla nieoczekiwanych gości.

Przepis na tapas z rzodkiewki i kolorowej quinoa
Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak