Przepis na chrupiącą sałatkę ze słodkim Quinoa trio i krwistą pomarańczą

Chrupiąca sałatka ze słodkim Quinoa trio i krwistą pomarańczą

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • dwie łyżki ugotowanej w soku gruszkowym Quinoa Trio Melvit (wykorzystałam resztkę ugotowanej do deseru z owocami)
  • solidna garść świeżego szpinaku baby
  • połowa krwistej pomarańczy
  • gruby plaster gruszki
  • łyżeczka syropu imbirowego lub klonowego
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki utartego czerwonego pieprzu 

Sposób przygotowania chrupiącej sałatki ze słodkim Quinoa trio i krwistą pomarańczą:

Szpinak myję i suszę na cedzaku. Pomarańczę myję i kroję na 2-3 plastry, razem ze skórką. Gruszkę myję i odkrawam z niej gruby plaster. 

Na patelni rozgrzewam masło klarowane i przesmażam na wysokim ogniu plastry gruszki i pomarańczy, na końcu podlewając łyżeczką syropu imbirowego. 

Miód mieszam z sokiem wyciśniętym z pozostałej części pomarańczy i z utartym czerwonym pieprzem.

Szpinak wykładam na głębszy talerz, posypuję ugotowaną Quinoa Trio, wykładam podsmażoną gruszkę i krwiste pomarańcze na koniec polewając sosem miodowym. 

Przepis na chrupiącą sałatkę ze słodkim Quinoa trio i krwistą pomarańczą
Czas przygotowania:
20 min.
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak