Chrupiąca sałatka ze słodkim Quinoa trio i krwistą pomarańczą
Składniki:
- dwie łyżki ugotowanej w soku gruszkowym Quinoa Trio Melvit (wykorzystałam resztkę ugotowanej do deseru z owocami)
- solidna garść świeżego szpinaku baby
- połowa krwistej pomarańczy
- gruby plaster gruszki
- łyżeczka syropu imbirowego lub klonowego
- łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki utartego czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania chrupiącej sałatki ze słodkim Quinoa trio i krwistą pomarańczą:
Szpinak myję i suszę na cedzaku. Pomarańczę myję i kroję na 2-3 plastry, razem ze skórką. Gruszkę myję i odkrawam z niej gruby plaster.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane i przesmażam na wysokim ogniu plastry gruszki i pomarańczy, na końcu podlewając łyżeczką syropu imbirowego.
Miód mieszam z sokiem wyciśniętym z pozostałej części pomarańczy i z utartym czerwonym pieprzem.
Szpinak wykładam na głębszy talerz, posypuję ugotowaną Quinoa Trio, wykładam podsmażoną gruszkę i krwiste pomarańcze na koniec polewając sosem miodowym.