Carpaccio z melona z chrupiącym Quinoa Trio
Składniki:
- 1/4 niewielkiego melona
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli i szczypta cynamonu
- łyżka Quinoa Trio Melvit
- łyżka oliwy truflowej
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- bazylia grecka do serwisu
Sposób przygotowania carpaccio z melona z chrupiącym Quinoa Trio:
Na patelni rozpuszczam masło klarowane, dodaję szczyptę cynamonu, soli i na rozgrzane masło wsypuję łyżkę Quinoa Trio. Podsmażam mieszając przez około 5-7 minut aż quinoa stanie się chrupiąca.
Oliwę truflową mieszam z sokiem z cytryny i miodem. Melona myję i kroję cieniutko na mandolinie lub za pomocą ostrego noża, układam na talerzu, polewam sosem truflowym i posypuję chrupiącą quinoa. Podaję na przystawkę czasami lekko doprawione czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. To połączenie przypomina jeszcze o letnich promieniach słońca, jest lekkie, orzeźwiające ale i rozgrzewające a więc i ze szczyptą jesiennej melancholii.