Przepis na Carpaccio z melona z chrupiącym Quinoa Trio

Carpaccio z melona z chrupiącym Quinoa Trio

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 1/4 niewielkiego melona
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli i szczypta cynamonu
  • łyżka Quinoa Trio Melvit
  • łyżka oliwy truflowej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • bazylia grecka do serwisu

Sposób przygotowania carpaccio z melona z chrupiącym Quinoa Trio:

Na patelni rozpuszczam masło klarowane, dodaję szczyptę cynamonu, soli i na rozgrzane masło wsypuję łyżkę Quinoa Trio. Podsmażam mieszając przez około 5-7 minut aż quinoa stanie się chrupiąca.

Oliwę truflową mieszam z sokiem z cytryny i miodem. Melona myję i kroję cieniutko na mandolinie lub za pomocą ostrego noża, układam na talerzu, polewam sosem truflowym i posypuję chrupiącą quinoa. Podaję na przystawkę czasami lekko doprawione czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. To połączenie przypomina jeszcze o letnich promieniach słońca, jest lekkie, orzeźwiające ale i rozgrzewające a więc i ze szczyptą jesiennej melancholii.

Przepis na Carpaccio z melona z chrupiącym Quinoa Trio
Czas przygotowania:
20 min.
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak