Budyń jaglany z sosem żurawinowym
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka ryżowego
- 1 szklanka żurawiny
- 2-3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania budyniu jaglanego z sosem żurawinowym:
Kaszę prażymy w garnku na sucho co chwile mieszając przez ok 3 minuty. Zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie prawie całe mleko. Odstawiamy z ognia i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie żurawinę płuczemy, wrzucamy do garnka z wodą i ksylitolem. Gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Co jakiś czas zaglądamy, w razie konieczności podlewamy nieco wodą. Odstawiamy z ognia gdy cała żurawina popęka i zmięknie. Kaszę miksujemy blenderem ręcznym lub kielichowym do uzyskania gładkiej konsystencji, ewentualnie dosładzamy miodem. Podajemy z sosem żurawinowym.