Budyń jaglany z musem gruszkowo-dyniowym
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 2 szklanki mleka ryżowego+1/2 szklanki mleka
- 2 gruszki
- 3 łyżki puree z dyni
- ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania budyniu jaglanego z musem gruszkowo-dyniowym:
Kaszę prażymy na sucho w garnku, mieszamy by się nie przypaliła. Gdy zaczyna ładnie pachnieć dolewamy mleka i wrzucamy imbir. Gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Miksujemy jeszcze ciepłą w blenderze kielichowym na budyń, w razie potrzeby dolewamy mleka by konsystencja była gładka. Gruszki obieramy, wrzucamy do garnuszka pokrojone w kostkę, dolewamy odrobinę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy dynię i cynamon jeśli go używamy. Miksujemy na gładki mus, podajemy z budyniem, można posypać domową granolą.