Bakłażany z kokosowym jogurtem, porzeczką i kaszą orkiszową Melvit
Składniki:
- pół szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej Melvit (swoją ugotowałam na tłoczonym soku jabłkowym)
- garść świeżej mięty lub bazylii cytrynowej
- pół szklanki jogurtu kokosowego lub naturalnego
- 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea (jeśli nie masz weź cynamon i kardamon)
- łyżeczka oleju kokosowego
- 1 mały bakłażan
- gałązki czerwonych porzeczek
- miód do polania ( ja użyłam takiego z kwiatami czarnego bzu)
Sposób przygotowania bakłażanu z kokosowym jogurtem, porzeczką i kaszą orkiszową Melvit:
Porzeczki myję i osuszam, bakłażany kroję wzdłuż na równe części. Przyda się patelnia z grubym dnem, najlepiej żeliwna i pokrywka (możesz zawsze wysmarować bakłażany olejem z przyprawami i wsadzić je do pieca). Miętę lub bazylię myję, osuszam, odkładam mniejsze listki do dekoracji a resztę szatkuję na drobno i mieszam z jogurtem.
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję przyprawy, układam bakłażany rozkrojoną częścią na patelni i dociskam je rękoma lub miękką packą. Przykrywam i zostawiam do podsmażenia. Po około 5-8 minutach na dość wysokim ogniu odkrywam je i przekręcam na drugą stronę. Bakłażany powinny być dobrze podsmażone i miękkie.
Gotowe zdejmuję na talerz lub deskę, smaruję po wierzchu jogurtem zmieszanym z ziołami, posypuję kaszą i porzeczkami, drobnymi listkami ziół a na końcu polewam miodem.
Podaję ciepłe – takie są najsmaczniejsze!