Melvit
Mąka mazowiecka krupczatka typ 450 1 kg
- Gramatura: 1 kg
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 10
- na warstwie: 100
- na palecie: 800
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1468 kJ / 346 kcal
- Białko: 9,4 g
- Błonnik:2,4 g
- Węglowodany:73 g
- Tłuszcze:7,3 g
Opis:
Mąka krupczatka – do czego jej używać?
Powszechnie znana, charakteryzująca wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych – mąka krupczatka jest także źródłem istotnych składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, potas oraz witaminy z grup E i B. Mąka krupczatka znajduje szerokie zastosowanie w wielu przepisach, szczególnie w kruchych wypiekach. Sprawdzi się także daniach tradycyjnych, takich jak makarony czy kluski.
Mąka krupczatka – typy, właściwości
Mąka krupczatka, jako cenne źródło minerałów, to mąka pszenna o grubszej granulacji. Zawiera białko, wodę i cukry i można spotkać ją na sklepowych półkach w dwóch typach: 450 i 500. Mąka krupczatka typ 450 zawiera około 0,45% składników mineralnych, co sprawia, że często jest porównywana do innego rodzaju mąki, jakim jest mąka tortowa. Mąka krupczatka typ 450 doskonale sprawdza się w kuchni, poprawiając teksturę i smak wielu potraw, nadając im jednocześnie kruchości i delikatności. Z tego powodu mąka typ 450 jest także niezbędnikiem w przypadku różnego rodzaju wypieków.
Uniwersalne sposoby wykorzystania mąki krupczatki
Jeśli mąka mazowiecka krupczatka dotąd niebyt często gościła w Twojej kuchni, pora to zmienić i poznać jej kulinarny potencjał. Mąka krupczatka doskonale nadaje się do przygotowania różnego rodzaju tart, kruchych ciastek i ciasteczek, domowych makaronów, kopytek, pierogów, naleśników, racuchów czy ciasta na domową pizzę. Warto pamiętać, że mąka krupczatka wprost idealnie sprawdzi się także w roli zagęstnika do sosów i zup. Wszechstronność mąki krupczatki polega na tym, że dzięki swojej charakterystycznej strukturze jest niezastąpionym składnikiem w przygotowaniu zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań.
Mąka krupczatka typ 450 a propozycje dań z jej użyciem
Charakterystyczna konsystencja oraz walory smakowe sprawiają, że mąka krupczatka to istotny składnik wielu tradycyjnych dań. Wśród kluczowych dań, w przygotowaniu których mąka krupczatka ma nieodzowny udział, są uwielbiane przez niemal każdego pierogi. W tym przypadku mąka krupczatka doskonale komponuje się ze składnikami nadzienia, a także wpływa na strukturę ciasta. Jeżeli szukasz bardziej wyszukanych alternatyw użycia mąki krupczatki, z powodzeniem wykorzystasz ten składnik do przyrządzenia wykwintnej francuskiej tarty z fetą i pomidorami lub wegetariańską pizzę z pieczarkami. Nic nie zastąpi także klasycznej szarlotki z kruszonką, którą bez trudu przygotujesz z wykorzystaniem niezawodnej mąki krupczatki.