Melvit
Soczewica czerwona 400 g
- Gramatura: 400 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 12
- na warstwie: 144
- na palecie: 1008
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1466 kJ / 347 kcal
- Białko:25 g
- Błonnik:8,3 g
- Węglowodany:53 g
- Tłuszcze:2 g
Opis:
Czerwona soczewica – dama w talii strączkowych
Nie ulega wątpliwości, że rośliny strączkowe są bogate w wartości odżywcze. Są to jedne z roślin, które powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej. Oprócz fasoli czy grochu, do tej niezwykle popularnej rodziny należy również uwielbiana na Bliskim Wschodzie soczewica czerwona, czyli tzw. dama w talii strączkowych. W porównaniu do innych tego typu roślin produkt nie posiada łupinki, a co za tym idzie, znacznie szybciej się gotuje. Co ciekawe, jest to również pierwsze warzywo strączkowe, które możemy włączyć w dietę najmłodszych już od 8 miesiąca życia, zapewniając im niezwykle cenne wartości odżywcze i wspierając ich prawidłowy rozwój.
Nigdy nie próbowałeś czerwonej soczewicy? Zapoznaj się z charakterystyką produktu i skorzystaj z oferty Melvit!
Soczewica czerwona – kcal i właściwości odżywcze
Jak już wspomnieliśmy, rośliny strączkowe dostarczają wielu składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku soczewicy czerwonej. Wartości, tj. białko złożone, żelazo czy witamina B6, stanowią podstawę prawidłowego funkcjonowania organizmu. Takowych w naszym produkcie z pewnością nie brakuje. Nieodzowną zaletą soczewicy czerwonej jest także obecność w składzie zarówno manganu, cynku, jak i potasu. To minerały, które regulują poziom cukru we krwi oraz spowalniają opróżnianie żołądka. W rezultacie produkt doskonale wkomponuje się w dietę osoby borykającej się z cukrzycą czy nadciśnieniem.
Czerwona soczewica, podobnie jak czarna czy zielona, zawiera również dużo kwasu foliowego, który powinny suplementować kobiety w ciąży.
Jeśli chodzi o kaloryczność, na 100 g produktu przypada 347 kcal. Nie musimy jednak obawiać się o naszą dietę, ponieważ wartość ta znacznie maleje po ugotowaniu soczewicy, czyniąc ją wręcz idealnym dodatkiem do naszych ulubionych dań.
Jak gotować czerwoną soczewicę?
Przygotowanie czerwonej soczewicy jest proste. Z uwagi na swoje właściwości (miękkie i niewielkie wnętrze), produkt nie wymaga wcześniejszego moczenia. Musimy jednak wypłukać nasiona, najlepiej pod zimną wodą. Następnie przekładamy je do garnka i gotujemy około 5 minut. Po upływie tego czasu możemy posolić nasiona i pozostawić je na wolnym ogniu na kolejne 10 minut. W tym czasie płyn powinien wsiąknąć, a sama soczewica stać się gotowa do spożycia.
Idealny składnik zup i kremów, czyli z czym serwować soczewicę czerwoną
Czerwona soczewica to idealny składnik zup, kremów, past czy purée, a także jako dodatek do dań głównych. Produkt może stanowić także główną część naszego śniadania – jako składnik pasty do kanapek sprawdzi się znakomicie.
Nie masz pomysłu na obiad z użyciem czerwonej soczewicy? Sprawdź jeden z naszych przepisów!