Rozmarynowa dynia pieczona z fetą
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- sól
- 200 g sera feta
- 2 łyżki ugotowanej mieszanki TL z quinoa
Sposób przygotowania rozmarynowanej dyni pieczonej z fetą:
Dynię myjemy i kroimy na średniej grubości plastry lub w dużą kostkę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, igiełki rozmarynu, szczyptę soli i oliwę. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a saszetkę TL z quinoa gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Pieczemy dynię ok 20 minut, na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pokruszoną fetą. Po wyjęciu posypujemy ugotowaną mieszanką z quinoa. Podajemy.