Przepis na zupę jarzynową z fasolą i pęczakiem

Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem

Składniki:

  • 2350 g wody
  • 380-400 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
  • 75 g pęczaku kujawskiego, Melvit
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 200-250 g ziemniaków, pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • pokruszone
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego (dł. ok. 10 cm), tylko liście lub ¾ łyżeczki rozmarynu
  • suszonego
  • ¾ łyżeczki oregano
  • suszonego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1-2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1-2 szczypty soli
  • 125 g mleka kokosowego
  • 10-15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • koperek, świeży, posiekany, ilość do podania

Sposób przygotowania zaupy jarzynowej z fasola i pęczakiem:

  1. Do naczynia miksującego wlać 1600 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego namoczoną fasolę, gotować na parze 70-75 min/Varoma/obr. 4 lub do momentu, aż fasola będzie miękka. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną fasolę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego pęczak, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, kapustę i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać opłukany pęczak, ziemniaki, pozostałe 750 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, rozmaryn, oregano, bazylię, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz cytrynowy, pieprz czarny i sól, gotować 12 min/100°C//obr. 2.
  5. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę, mleko kokosowe i sok z cytryny, gotować 10-12 min/95°C/obr. 2.
  6. Zupę jarzynową z fasolą i pęczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną koperkiem.

Wskazówka

  • Aby uzyskać 380-400 g namoczonej fasoli, należy na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 170 g suchej fasoli Piękny Jaś i 1000 wody, odstawić na ok. 8-12 godz., następnie odsączyć za pomocą koszyczka, opłukać pod zimną, bieżącą wodą i użyć do przygotowania zupy.
  • Aby przyspieszyć przygotowanie zupy, fasolę można ugotować dzień wcześniej (punkt 1.) i po ostudzeniu przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku.
  • Przepis „Koncentrat bulionu warzywnego” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 38 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo®.
Przepis na zupę jarzynową z fasolą i pęczakiem
Czas przygotowania:
140 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni