Boczniaki w curry z resztką kalafiora i mhammas
Składniki:
- 1 ugotowana torebka mieszanki Trendy Lunch z grzybami Melvit
- 4 boczniaki
- łyżka masła klarowanego
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu lub inne
- 2 plastry imbiru (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki jabłkowego cydru
- 2 szalotki
- 1/2 łyżeczki curry
- łyżka sosu sojowego
- kilka surowych różyczek kalafiora
Sposób przygotowania boczniaków w curry z resztką kalafiora i mhammas:
Boczniaki delikatnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Szalotki obieram, szatkuję na pióra, czosnek obieram rozgniatam i kroję na drobne kawałki. Kalafiora rozdzielam na małe różyczki. Torebkę mieszanki Trendy Lunch rozcinam, delikatnie podsmażam w garnku i gotuję w szklance warzywnego rosołu z poprzedniego dnia lub w wodzie ze szczyptą soli, aż wchłonie cały płyn.
Na patelni podsmażam na maśle klarowanym imbir i gałązkę rozmarynu lub innych, ulubionych ziół, dodaję szalotkę i czosnek, sos sojowy, pokrojone boczniaki i przesmażam całość mieszając. Na koniec podlewam cydrem, dokładam kurkumę i surowego kalafiora, lekko duszę, mieszam z ugotowaną wcześniej mieszanką i podaję na ciepło. Czasami podsypuję poszatkowaną natką pietruszki czy soczystą rukwią wodną – zależy co mam w lodówce. Lubię do takich prostych, niemal jednogarnkowych potraw dodać pół łyżeczki pudru grzybowego do smażenia. Podbija pięknie smak a całość znika z talerzy z prędkością światła.