Ryż pieczony w soku z winogron, z gruszkami, tymiankiem i pieprzem
Składniki:
- 1 torebka ryżu parboiled Melvit
- 1 szklanka soku z ciemnych winogron
- łyżeczka masła klarowanego
- 2 małe i twardsze gruszki
- 2 gałązki tymianku
- i garść cierpliwości
Sposób przygotowania ryżu pieczonego w soku z winogron, z gruszkami, tymiankiem i pieprzem:
Torebkę z ryżem rozcinam, ryż wysypuję na sito i płuczę wodą. Gruszki myję, rozkrawam na połówki, usuwam łyżeczką gniazdo nasienne.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni (grzałka góra, dół i termoobieg).
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsypuję przepłukany ryż, układam w nim gruszki, gałązki tymianku, zalewam sokiem i wstawiam do piekarnika.
Po około 25 minutach zaglądam, zmniejszam temperaturę do 160 stopni, ewentualnie podlewam odrobinę sokiem i zostawiam na kolejne 10 minut – po tym czasie piekarnik wyłączam a ryż zostawiam jeszcze na chwilę żeby „doszedł”.
Dzielę całość na dwie porcje, wykładam na talerze, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie polewam odrobinę miodem truflowym. Takie kolacje zawsze przypominają mi dzieciństwo i wieczory przy babcinym stole, pełnym słodkiej miłości.