Śniadaniowa gryczanka z karmelizowanym jabłkiem, śliwką i szczyptą kakao
Składniki:
- szklanka mleka roślinnego np. ryżowe z wanilią
- 4-5 łyżek płatków gryczanych (Szczytno)
- 1/2 łyżeczki kakao
- łyżka syropu klonowego
- łyżeczka masła klarowanego
- 3-4 plastry jabłka
- 2 śliwki
- mięta i miód do serwisu
Sposób przygotowania śniadaniowej gryczanki z karmelizowanym jabłkiem, śliwką i szczyptą kakao:
Jabłko kroję na plastry, śliwki kroję na połówki i dryluję. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego, układam śliwki, plastry jabłka i podsmażam je na dość wysokim ogniu. Na koniec podlewam niewielką ilością syropu klonowego i zdejmuję z ognia.
3/4 szklanki mleka z wanilią rozgrzewam w rondelku, dodaję kakao, łyżeczkę masła, pół łyżki syropu klonowego i mieszam dokładnie. Do tej mieszanki dokładam płatki gryczane i zagotowuję całość.
Gotową gryczankę wykładam na talerze lub dwie miseczki, dekoruję owocami, listkami mięty i polewam odrobiną miodu – wszystko zależy od apetytu jedzących, bardzo głodny zje wszystko w pojedynkę!