Deser Świąteczny
Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 2 i ½ szklanki mleka roślinnego + ½ szklanki w razie potrzeby
- Miód lub syrop klonowy
- Kilka upieczonych pierników
Sposób przygotowania deseru świątecznego:
Kaszę podprażamy w garnku, pilnując by się nie przypaliła. Po chwili zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Kaszę miksujemy blenderem ręcznym z dodatkiem mleka jeśli budyń będzie zbyt gęsty. Dosładzamy miodem lub syropem według uznania i miksujemy. Pierniki kruszymy, zostawiamy dwa najmniejsze do dekoracji. Wsypujemy na dno małego słoiczka, nakładamy 2 łyżki budyniu, posypujemy pierniczkami, nakładamy kolejne dwie łyżki budyniu i dekorujemy piernikiem 🙂