• Partner strategiczny:

Korzenny chleb bez mąki z oregano

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • opakowanie chleba bez mąki z czarnuszką i orkiszem Melvit
  • 3/4 szklanki odwaru z siemienia lnianego Melvit
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 czubate łyżki masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki mieszanki cynamonu i kardamonu
  • 1/2 łyżeczki różowej soli
  • garść listków świeżego oregano
  • łyżka drobnej polenty kukurydzianej

Jak przygotować korzenny chleb bez mąki z oregano:

Mleko podgrzewam z masłem klarowanym i przyprawami. Mieszankę Chleba bez mąki Melvit wsypuję do miski, zalewam ciepłym mlekiem z masłem i przyprawami, dodaję odwar z siemienia lnianego, sól, świeże oregano i porządnie mieszam. Piekarnik nastawiam na 180 stopni, grzałka góra i dół + termoobieg. Foremkę do pieczenia (keksówkę) smaruję masłem i obsypuję polentą kukurydzianą. Wykładam masę chlebową, wyrównuję i wstawiam do rozgrzanego piecyka. Piekę przez około godzinę, kroję dopiero po przestudzeniu. Chleb idealnie pasuje na zdrowy, świąteczny stół.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Maia Sobczak