Sałatka z batatami i pieczoną ciecierzycą
Składniki:
- 1 batat
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy MELVIT
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 dojrzałe awokado
- 100 g sera feta
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki tahinmi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
Sposób przygotowania sałatki z batatami i pieczoną ciecierzycą:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Batata obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do miski razem z ciecierzycą, oliwą i przyprawami. Dokładnie wszystko wymieszaj, umieść na blaszce do pieczenia i piecz 20-25 minut, do momentu aż batat będzie miękki. Ostudź. W tym czasie przygotuj miskę i włóż do niej szpinak, następnie ciecierzycę z batatem, obrane i pokrojone w kostkę awokado i ser feta. Zmieszaj w miseczce oliwę, miód, tahini, sok z cytryny i musztardę. Powstałym dressigiem polej sałatkę tuż przed podaniem.