Nuggetsy z ciecierzycy
Składniki:
- 300 g ugotowanej ciecierzycy MELVIT
- ½ szklanki startej cukinii
- ½ szklanki startej marchewki
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 łyżka mąki kukurydzianej MELVIT
- 1 łyżeczka curry
Sposób przygotowania nuggetsów z ciecierzycy:
Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj w blenderze razem z jajkami, czosnkiem i przyprawami. Przełóż masę do miski, dodaj cukinię i marchewkę, mąkę owsianą i oliwę. Wymieszaj masę dokładnie, w razie konieczności dopraw. Jeśli jest bardzo rzadka dodaj mąkę owsianą. Odstaw masę do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj panierkę miksując w blenderze płatki, mąkę i curry. Z masy formuj łyżką owalne kotleciki, obtaczaj w panierce i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20minut w 200 stopniach. Podawaj z pieczonymi warzywami lub ulubionym Trendy Lunch.